Po ugotowaniu obiadu odruchowo wrzucasz wszystkie akcesoria i naczynia (łącznie z nożami kuchennymi) do zmywarki? Niestety, złe przyzwyczajenia odbiją się na kondycji wyposażenia kuchennego szybciej, niż myślisz. Musisz przygotować się na to, że już niedługo ulubione noże pokryją się rdzawymi plamami i będą powoli niszczeć. Jak zapobiec takiej sytuacji? Sprawdź nasze rady i zadbaj o noże!
Codzienne mycie
Kwasy zawarte w pożywieniu (szczególnie w cytrusach i pomidorach) prowadzą do powolnego odbarwiania i rdzewienia metalowych ostrzy, dlatego noże zaleca się myć bezpośrednio po każdym użyciu. Noże bezwzględnie należy myć ręcznie, używając do tego miękkiej gąbki nasączonej delikatnym detergentem.
Przechowywanie
Ostrza będą odpowiednio zabezpieczone, kiedy będziesz przechowywać noże w specjalnych blokach albo umieszczać je na listwach magnetycznych. Dzięki temu rozwiązaniu na ostrzach nie będą pojawiać się mikrouszkodzenia powstałe na skutek obijania się noży o wnętrze szuflady lub inne sztućce.
Ostrzenie
Nietępiące się noże ostrzone laserowo to mit. Nóż będzie doskonale spełniał swoją funkcję, jeśli regularnie będziesz go ostrzyć. Używaj do tego specjalnych ostrzałek dedykowanym konkretnym typom noży (noże ceramiczne wymagają użycia ostrzałek wykonanych z innych materiałów niż modele stalowe). Profesjonaliści ostrzą swoje narzędzia codziennie. W domowych warunkach wystarczy tę czynność wykonywać raz na 3 tygodnie.
Pamiętaj!
Noży powinieneś używać zawsze zgodnie z ich przeznaczeniem. Podważanie nożem zakrętek słoika, otwieranie nimi butelek i konserw może doprowadzić do pęknięcia nawet najsolidniejszego ostrza. Pamiętaj również, aby nie kroić zamarzniętego mięsa. Aby zapewnić sobie maksymalną wygodę podczas obierania, krojenia, siekania i filetowania, warto mieć w swojej kolekcji zestaw noży o zróżnicowanych ostrzach. Więcej praktycznych porad kuchennych znajdziesz na stronie gerlach.pl.