Na półkach sklepowych dostępne są słoiki pełne podgrzybków marynowanych w occie. Niektóre firmy produkują ten specjał według starych, domowych receptur i nawet im się to udaje. Porcje są niewielkie, wielkie natomiast są za nie ceny. Amatorzy, grzybiarze potrafią robić odpowiednie przystawki z grzybów i najczęściej specjalizują się w przygotowywaniu grzybów i podgrzybków marynowanych w occie.
JAKI PRZEPIS?
Przepis na podgrzybki marynowane w occie jest prosty i chociaż niektóre przepisy trochę różnią się od siebie, to zasada wykonania popularnej przekąski w occie jest zawsze taka sama.Zebrane grzyby trzeba dobrze wymyć i odrzucić grzyby zarobaczone. Małe grzyby zostawić w całości a większe pokroić na połówki lub ćwiartki.Następnie grzyby trzeba podgotować w zasolonej wodzie. W tym samym czasie można przygotować zalewę, wodę plus ocet.Lekko przegotowane grzyby, przesypujemy do durszlaka i polewamy je zimną wodą. Tak zahartowane grzyby i podgrzybki wkładamy do słoików, razem z pokrojoną cebulką, zielem angielskim, liściem laurowym.Zalewamy wszystko wrzątkiem i mamy smaczne podgrzybki marynowane w occie. Mogą to być podgrzybki, koźlaki, maślaki czy kurki.
CZAS NA PRZEPYSZNE PRZEKĄSKI
Smaczne podgrzybki marynowane w occie zawsze są mile widziane na stole, szczególnie bardzo dobrze podkreślają smak alkoholu.Wykorzystanie w kuchni podgrzybków marynowanych w occie jest zawsze takie samo, po prostu są to przepyszne przekąski i bardzo dobre przystawki.
PO CO MARYNOWAĆ GRZYBY W OCCIE?
Marynowanie grzybów i podgrzybków w occie na długo pozwala zachować smak grzybów. W momentach kiedy grzyby w lasach przestają rosnąć, my mamy je jeszcze na stole. Przez długi czas, po sezonie, możemy się jeszcze cieszyć smakiem i aromatem grzybów.Dlatego nie tylko znane są przetwory z podgrzybkami marynowanymi w occie, ale także i popularne są grzyby suszone.Grzyby najczęściej zbieramy sami, musimy dobrze poznać ich rodzaj i wiedzieć na 100 procent jakie grzyby są jadalne a jakie nie.Grzyby lubi wiele osób i dlatego wciąż są popularne. Smak podgrzybków w occie jest wprost doskonały, jednak dobrze jest, robiąc ten specjał, nie przesadzić z ilością octu.
Grzyby marynujemy w occie by bardzo długo mieć je na stole.
Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net