Elementem, które nie może zabraknąć w domowej kuchni, są bez wątpienia noże. Zamiast jednak kompletować noże z różnych kolekcji warto wybrać noże w bloku. Taki komplet nie tylko poprawi jakość codziennej pracy w kuchni, ale też niebagatelnie wpłynie na odbiór przestrzeni. Jak to możliwe?
Noże w bloku wykonane z trwałych materiałów
Noże w bloku nie są zaskoczeniem na polskim rynku – warto jednak zwrócić uwagę, że projektanci przywiązują dużą uwagę do designu takich produktów oraz ich dopasowania do aktualnych trendów. Co to oznacza w praktyce? Noże w bloku to przemyślany produkt – noże umieszczane są na stabilnej podstawie, która wykonana jest zazwyczaj z tego samego materiału co rękojeści noży. Wśród materiałów wymienia się stal, ale również lite drewno czy tworzywa syntetyczne. Wiele z oferowanych kompletów doskonale wpisuje się w stylistykę industrialną, rustykalną czy skandynawską. W blokach znaleźć można zazwyczaj pięć noży – posłużą one do krojenia pieczywa, szatkowania, filetowania ryb czy krojenia mięsa i obierania warzyw.
Jak stworzone są noże w bloku?
Kupując noże w bloku z pewnością warto przyjrzeć się im z bliska. Ostrza noży tworzone są z trwałej stali nierdzewnej, którą wzbogaca się o zawartość takich pierwiastków jak chrom, wanad czy molibden. Dzięki takiemu wzbogaceniu ostrza nie odkształcają się, są odporniejsze na ścieranie czy korozję, nie kruszeją. Atutem nowoczesnych noży jest też pewna elastyczność, co pozwala na krojenie pod kątem wybranych produktów. Uwagę zwracają również rękojeści noży – są one wykonane z materiałów o podwyższonej odporności na uszkodzenia, a dodatkowo są profilowane. To pozwala na pewniejszy chwyt noża i bezpieczniejsze operowanie nim podczas krojenia czy szatkowania. Rękojeści są również antypoślizgowe.