Śliwka jest jednym z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Są one smaczne i można zrobić z nich bardzo wiele ciekawych przetworów. Poza tym, wspaniale odnajdują się w przypadku dań mięsnych. Schab ze śliwką czy pasztet ozdobiony kandyzowanymi śliwkami to tylko przykłady potraw, które można przygotować w taki sposób.
Śliwka w polskiej kuchni
Najbardziej popularną śliwką w polskiej kuchni jest węgierka, która prawdopodobnie przywędrowała do nas wraz z Węgier, skąd wzięła się jej nazwa. Śliwki te są bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych, szczególnie z tego względu, iż są dość twarde.
Dodatki ze śliwek do mięs takich jak schab czy pasztet są znane w całej Polsce i możliwe do znalezienia w każdej restauracji. Śliwka jest również wspaniałym dodatkiem, do jakże szlachetnej dziczyzny.
Przetwory ze śliwki
Śliwki w occie winnym, powidła czy dżemy to najczęściej przygotowywane przetwory ze śliwek. Są one bardzo pyszne, nie tylko dla wielbicieli śliwek. Ponadto, takie przetwory posiadają bardzo dużo witamin. Śliwka sama w sobie jest bardzo pożytecznym dla zdrowia owocem, także większość rzeczy z niej przyrządzanych będzie miało raczej korzystny wpływ dla nas.
Prócz popularnych dżemów i powideł coraz więcej osób zaczyna doceniać znaczenie śliwek w occie winnym w kuchni. Ich kandyzowana zalewa sprawia, że tego typu dodatek będzie idealny do dań na słodko, a ewentualne dodanie wytrawnych przypraw sprawi, że śliwki w occie winnym będą wspaniałym dodatkiem do dań głównych.
Które przetwory ze śliwki powinny znaleźć się w naszej spiżarni?
Jak wspomniano wcześniej, śliwka jest bardzo zdrowym owocem. Co za tym idzie, praktycznie wszystkie przetwory przygotowane ze śliwki powinny znaleźć się w spiżarce. Jest tylko jeden warunek…
Chcąc zachować prozdrowotne właściwości śliwek należy pamiętać o dodawaniu do przetworów cukru Z UMIAREM. Śliwka jest owocem, więc sama w sobie zawiera fruktozę, która jest cukrem prostym, a dodanie dużej ilość cukru białego do przetworu w znacznym stopniu podniesie jego kaloryczność. Poza tym, duże ilości cukru mogą zniwelować wspaniały smak śliwek.
Podsumowując, śliwka ma swoją niepodważalną pozycję w polskiej kuchni. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie, a przetwory ze śliwki są bardzo zdrowe, ale należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu.